Uilenbril

Uilenbril

Dit Ransuil jong is onze nieuwe huisgenoot, of eigenlijk tuingenoot. Ze slaapt overdag in de berk aan de waterkant en is dan nauwelijks zichtbaar. Maar ’s avonds laat ze luidkeels horen dat ze nog wel een muis lust. Mijn vrouw denkt dat het een vrouwtje is, maar eerlijk gezegd hebben we er niet zo veel verstand van. We hoorden de piep ‘s avonds wel, maar herkenden het geluid niet. De merels wel, die waren duidelijk in paniek en daarom gingen we op zoek naar het gevaar. Vanaf een tak nauwelijks twee meter boven ons hoofd keek ze ons indringend aan. Je verwacht dat zo’n beestje van je schrikt, maar de blik was beheerst en kalm, eerder nieuwsgierig. Wanneer ik nu in de tuin werk doe ik dat onder het toeziend oog van ‘onze’ tuingenoot. Telkens wanneer ik een glimp van haar opvang kijk ik recht in die ogen. Inmiddels hebben we een band, ik doe mijn ding en zij kijkt toe.

Als moderne wereldburger ga je dan natuurlijk googlen. Tussen alle informatie las ik ergens op een website iets over de spirituele betekenis van de uil als geestdier. Zo las ik: – de uil zal verschijnen om je te steunen bij een moeilijke periode in je leven – je op je levenspad begeleiden wanneer je grote verandering doormaakt – om de illusies in je leven te doorzien en de echte situatie te begrijpen – je helpen te focussen op waardevolle dingen en je creativiteit te gebruiken – je visie en intuïtie te ontwikkelen – het verleden te verwerken en dingen achter je te laten die je niet meer dienen – verandering te omarmen en te genieten van het leven – je mogelijkheden ontdekken en  je helpen met het beginnen van een nieuw hoofdstuk in je leven.

Ik moest lachen. Ineens herinnerde de reactie van mijn vrouw op mijn nieuwe bril die ik een paar weken geleden heb gekocht. “Wel een beetje een uilenbril”, zei ze. Toen was ik licht beledigd, nu weet ik zeker dat die bril mij past als geen ander.  En als zij vanuit haar boom en ik vanuit de tuin elkaar aankijken knipogen we even naar elkaar. Schept toch een band, uilen onder elkaar😊

Auteur

  • Sietse Roeda

    Na jarenlang als programmamanager innovatieve verandertrajecten te hebben geleid, begeleidt Sietse tegenwoordig mensen op hun pad van groei en ontwikkeling. Bij individuele trajecten of team coaching en training creëert hij een ruimte waar je jezelf mag zijn en waar volop onderzocht, gespeeld en geëxperimenteerd mag worden. In die setting ga je op zoek naar een versie van jezelf waar je blij van wordt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.