Werkwijze

Op pad met CoAlice

CoAlice is bovenal een reisbureau. Samen ondernemen we een reis om te ontdekken en samen te leren.  Tijdens de reis gaan we zowel naar binnen, op zoek naar zelfkennis als naar buiten, op zoek naar nieuwe ervaringen. Daarbij is iedere reis uniek en op maat gemaakt naar de leerbehoefte van de reizigers. Want nieuw is tenslotte voor ieder persoon en organisatie anders.

Reisplan

Geen reis zonder reisplan. Je verlangt iets van de toekomst. Soms is dat een nog een vage bestemming en soms een concreet doel. Tijdens de intake geef je aan wat je uit de reis wil halen en geef ik een indicatie van wat ik denk dat we kunnen bereiken. Aan de hand van het intake gesprek schrijft CoAlice een globaal voorstel. Wanneer we het over het plan eens zijn gaan we van start. Onderweg geven we invulling aan jouw leerbehoefte. Tijdens de reis zullen we regelmatig kijken of we nog op koers zijn. Wanneer gewenst passen we de bestemming aan of verhelderen we die. Door projectmatig te werken houden we de vaart er in en weten we waar we staan.

De reis naar binnen

Tijdens de reis naar binnen gaan we op zoek naar zelfkennis. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Begrip krijgen van en voor jezelf – je mededogen ontwikkelen. ‘Ken Uzelve’ prijkte boven de tempel van Apollo. Net als veel klassieke Griekse filosofen ben ik er van overtuigd van dat ware kennis start bij zelfonderzoek. We hebben gesprekken en maken gebruik van meditaties, oefeningen en opdrachten. Samen onderzoeken we patronen die regelmatig terugkeren, die hinderen of verstrikkingen veroorzaken. Soms maken we daarbij gebruik van systeem opstellingen om onbewuste lagen te onderzoeken en snelle analyses te maken. Een systeem opstelling is bedoeld om inzicht te krijgen in de patronen en verstrikkingen die ten grondslag liggen aan denken en handelen. Tijdens een opstelling ga je letterlijk voor je zien welke patronen overheersen. Het is een snelle manier om onbewuste lagen te verkennen en diepe inzichten te oogsten. De inzichten die we opdoen vormen de basis voor verdere analyse. Gedurende de reis zullen we regelmatig die patronen tegenkomen en benoemen. De opstelling kan zowel fysiek met representanten, online of als tafelopstelling vorm krijgen.

De reis naar buiten

Tijdens reis naar buiten gaan we spelen, experimenteren, ervaren en het nieuwe smaken. Uitganspunt is dat iedereen, of dat nu gaat om partners, familie, collega’s, managers, vrienden, mag ervaren dat er iets veranderd is. We gaan concrete situaties evalueren en je gaat vaker patronen herkennen in je denken en handelen. Oh, ik doe het weer of nu gebeurt het me weer. Uitgangspunt is telkens dat iedere ervaring zin heeft. Samen gaan we kijken welke patronen zich voordeden en welke ‘opbrengst’ er uit de ervaring kan worden gewonnen. Dat doen we volgens het stramien van voelen – waarnemen – eerlijk (transparant) zijn. Zuiver voelen, zuiver waarnemen en eerlijk zijn over het verhaal wat zich in je hoofd heeft ontsponnen, leren wat de betekenis is achter de verschillende delen en ontdekken welke ruimte en potentie vrij komt wanneer je perspectief verschuift. Die ruimte ga je benutten door te spelen, experimenteren en te ervaren.

Het lichaam mag mee

Onze westerse cultuur is sterk gericht op het hoofd en op denken, en weinig op het lichaam en op voelen. Het lichaam dat we gebruiken om te bewegen, om in contact te komen met anderen, om te voelen, te proeven en om te ervaren. Tijdens de reis ga je terug te naar een herwaardering van het voelen – het zintuigelijke lichaam. Het lichaam weer erkennen als de basis van al ervaren en daarmee van al fundamenteel leren. Het lijf volledig beleven en als onmisbare bron van informatie leren gebruiken. Op reis werken we waar mogelijk buiten en in en met de natuur, desnoods ieder op een eigen locatie en verbonden via een telefoonlijn.

Oh Alice

Kind, zo puur nog, zonder frons, door nieuwsgierigheid gedreven, de tijd vervliegt en tussen ons gaapt een half mensenleven. Toch hoop ik dat ik je verblijd met mijn blijk van genegenheid.

De mens kent zichzelf slechts in de mate waarin hij de wereld kent; alleen binnen de wereld wordt hij zich van zichzelf, en alleen binnen zichzelf van de wereld bewust.

Johann Wolfgang von Goethe

Iedere reis kent geheime bestemmingen, waarvan de reiziger geen weet heeft.

 

Martin Buber