Werkwijze

Op pad met CoAlice

Op pad met CoAlice is als samen op avontuur gaan. Samen ondernemen we een reis om te ontdekken en te leren. Tijdens de reis gaan we naar binnen, op zoek naar zelfkennis en naar buiten, op zoek naar nieuwe ervaringen. Daarbij is iedere reis uniek en op maat gemaakt naar de leerbehoefte van de reizigers.

Reisplan

Geen reis zonder verlangen. Soms is dat een nog een vage bestemming en soms een concreet doel. Tijdens de intake geef je aan wat je uit de reis wil halen en daarop maakt CoAlice (voor teams vaak in samenwerking met Verdwaalcoach) een voorstel. Tijdens de reis kijken we regelmatig of we nog op koers zijn.

De reis naar binnen

Onderweg gaan we op zoek naar zelfkennis. Net als veel klassieke Griekse filosofen ben ik ervan overtuigd van dat ware kennis start bij zelfonderzoek. Daarbij hanteren we het model – aankijken – voelen – weten. Dat wil zeggen: erkennen wat er speelt, voelen wat dat met jou doet en dan pas gedachten en logica vormen. Jouw ervaringen zijn uniek en persoonlijk en je oogst je eigen inzichten. Samen onderzoeken we ervaringen die regelmatig terugkeren, die hinderen of op verstrikkingen wijzen. Soms maken we daarbij gebruik van systeem opstellingen. Een systeem opstelling is bedoeld om inzicht te krijgen in de patronen en verstrikkingen die ten grondslag liggen aan het denken en handelen. Je gaat de patronen steeds vaker herkennen in je dagelijks leven. Door ze liefdevol te erkennen maak je ruimte voor nieuwe beweging.

De reis naar buiten

Tijdens de reis naar buiten gaan we kennis vergaren, spelen, experimenteren en het nieuwe proeven. Of dat nu gaat om partners, familie, collega’s, managers, klanten of vrienden, alles en iedereen is oefenmateriaal. Uitgangspunt is dat iedere ervaring zin heeft. We gaan je ervaringen gebruiken om patronen te herkennen en daarbij een perspectief zoeken wat je meer ruimte biedt. Die ruimte ga je benutten voor nieuwe experimenten totdat je waardevolle ervaringen beleeft die naar meer smaken. Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan ben je onderweg naar een vervullende toekomst.

Je lijf mag meedoen

Onze westerse cultuur is sterk gericht op het hoofd en denken, en minder op het lichaam en voelen. Het lichaam dat we gebruiken om te bewegen, om in contact te komen met anderen, om te voelen en te proeven is de basis van alle ervaren. Dat pleit voor een herwaardering van het voelen. Je lichaam erkennen als de basis van alle kennis en ervaring – als een onmisbare bron van informatie.

Het buitengewone geschiedt niet langs de gebaande, gewone weg.

 

Johann Wolfgang von Goethe

Iedere reis kent geheime bestemmingen, waarvan de reiziger geen weet heeft.

 

Martin Buber