Veiligheid en Verantwoordelijkheid

Veiligheid en Verantwoordelijkheid

Hoe veilig voelt de medewerker zich in zijn/haar (werk)omgeving? Dit gevoel van basisveiligheid heeft invloed op hoe iemand contact maakt, verantwoordelijkheid neemt en grenzen stelt aan de ander. Alleen vanuit een stevige basisveiligheid kan je op een duurzaam gezonde manier verantwoordelijkheid nemen. Of het nu gaat om feedback, het eerlijke gesprek, de samenwerking of verbinding maken met de ander, alles is gebaat bij een medewerker die zich veilig voelt. CoAlice onderzoekt met medewerkers wat zij nodig hebben om stevig te staan – een medewerker die beter is toegerust om duurzaam gezond verantwoordelijkheid te nemen; weet waar problemen kunnen ontstaan, daar open over kan communiceren en zelf regie neemt in het herstellen van een gezonde balans.

coalice-pictogrammen-02
Op pad met CoAlice?

Wil je weten wat CoAlice voor jouw team kan betekenen? We gaan graag met je in gesprek. Onze trajecten zijn maatwerk. Samen vinden we een reis die bij jullie past. Daarbij kijken we samen liefdevol naar wat is. We creëren een ruimte van vertrouwen waarbinnen geleerd en ontwikkeld kan worden. Onderweg doen we zelfkennis en organisatiekennis op. We leren continue vanuit de gedachte dat alles al aanwezig is en het potentieel alleen ontketend hoeft te worden. Samen maken we ruimte om meer waarde te creëren.

Het handelen van Hannah

Je zou Hannah Arendt zomaar de filosofe van het initiatief kunnen noemen. Initiatief: de handeling die een nieuwe beweging in gang zet. Ze vergeleek dit met het krijgen van kinderen; Nathaliteit: het resultaat is uniek, nooit te reproduceren, onomkeerbaar (qua proces), onvoorspelbaar (qua resultaat), onberekenbaar (het blijft veranderen) en onbepaald (het wat is van wie is onduidelijk). Het gaat gepaard met de onzekerheid die hoort bij groeien en ontwikkelen. Daarmee is het anders dan planmatig maken. Net als bij kinderen kunnen we wel wensen, initiatief nemen en ontvankelijk zijn, maar we kunnen geen kind maken. Het handelen van Hannah Arendt heeft meer van: we verlangen iets nieuws, nemen de onzekerheid voor lief en gaan dit avontuur met elkaar aan; Co-creatie – samen iets unieks creëren. De Co in CoAlice is een knipoog naar het handelen van Hannah Arendt.

Behandel anderen niet zoals jij zou willen dat ze jou behandelen. Hun smaak zou wel eens niet dezelfde kunnen zijn.

 

George Berhard Shaw