Liefdevol leiderschap

Liefdevol leiderschap

Hoe wordt een succesvol manager een liefdevolle leider? Een leider die sensitief is voor de signalen van het collectief, aanvoelt welke beweging gewenst is en een ruimte van gemeenschappelijke groei weet te creëren. Waar jonge generaties de nieuwe behoeften soms moeiteloos lijken aan te voelen, lijkt het wel of de meesten van ons eerst een persoonlijke crisis mee moeten maken voor we intuïtief leiderschap kunnen ontwikkelen. Als je heel eerlijk naar jezelf bent herken je de signalen. En dan? Trainingen gaan vaak niet ‘diep’ genoeg. In een individueel en op maat gesneden traject gaan we genadeloos iedere illusie voorbij op zoek naar liefdevolle leiding. Opnieuw leren waarnemen, waarden herijken en transparanter worden. Op alle fronten anders dan je gewend bent, oprechter, gevoeliger, liefdevoller, effectiever en messcherp. Leiding geven uit liefde voor het geheel en een bron van inspiratie voor de ander zijn. Ten eerste omdat je daar aan toe bent, ten tweede omdat je dat de mensen om je heen gunt.

In deze individuele op maat gesneden training leer je jezelf ten diepste kennen. Je gaat op zoek naar jouw behoeften en verlangens en je leert om de behoeften en verlangens van anderen te lezen. In deze training gaan we naar het fundamenteel niveau, waar is het leven voor en wat heb ik hier te doen. Dit maakt je een andere leider – het type leider die past bij de behoeften van deze tijd. Een tijd waarin we samen nieuwe structuren en systemen hebben te creëren. Na deze training kun je negentig procent van alle management boeken in je kast weggooien.

coalice-pictogrammen-02
Op pad met CoAlice?

CoAlice is er voor jou. Dus jij kiest hoe je samen op reis wil. Dat begint met een vrijblijvend gesprek. Aan de hand van je wensen maken we een globaal voorstel. We kunnen bijvoorbeeld een half jaar of een jaar samen optrekken. De frequentie van de afspraken kan naar behoefte kan worden ingevuld. Wil je echt snel dan kunnen we een intensief traject afspreken waarbij we ons een aantal dagen terugtrekken op de hei. Onderdeel van de reis zijn een of meerdere opstellingen. Die zijn bedoeld om inzicht te krijgen in je patronen en verstrikkingen. Tijdens de reis houden we naast de geplande afspraken informeel contact. Soms is het leerzaam om een situatie af te stemmen wanneer je nog helemaal in de energie zit. Zoals bij ieder reis is het fijn om waardevolle momenten vast te leggen. Je legt je inzichten en andere waardevolle informatie vast in je dossier. Het wordt jouw ‘fotoboek’ waar je later in terug kan bladeren.

Het handelen van Hannah

Je zou Hannah Arendt zomaar de filosofe van het initiatief kunnen noemen. Initiatief: de handeling die een nieuwe beweging initieert. Iedereen doet het, bijvoorbeeld wanneer we met anderen over een idee spreken. Ze vergeleek dit met de geboorte van kinderen; Nathaliteit: het resultaat is uniek, nooit te reproduceren, onomkeerbaar (qua proces), onvoorspelbaar (qua resultaat), onberekenbaar (het blijft veranderen) en onbepaald (het wie wat is onduidelijk). Het gaat gepaard met de onzekerheid die hoort bij opgroeien. Daarmee is het anders dan maken. Net als bij kinderen krijgen kunnen we wel wensen, initiëren en ontvankelijk zijn, maar we kunnen geen kind maken. Het handelen van Hannah Arendt is meer: ‘we verlangen iets nieuws, nemen hiertoe het initiatief en hebben elkaar nodig; Co-creatie – samen creëren. Daarmee is het handelen van Hannah onlosmakelijk verbonden met het leren en ontwikkelen. De Co in CoAlice is een knipoog naar het handelen van Hannah Arendt.

Behandel anderen niet zoals jij zou willen dat ze jou behandelen. Hun smaak zou wel eens niet dezelfde kunnen zijn.

 

George Berhard Shaw