
Waar jouw angst je toe wil verleiden
Angst, spanning en onrust zijn instinctieve gevoelens die ons flink in verwarring kunnen brengen. Vaak blijven ze diep verborgen in onszelf. Wat als die angst niet simpelweg een probleem is, maar juist een krachtige gids naar diepere lagen van jezelf? Wat als je dit pad zou volgen?
Angst is vaak een teken dat je zenuwstelsel alarm slaat—soms terecht, maar vaak op basis van oude ervaringen of ingesleten reacties (patronen). Angst is normaal gesproken geen teken van zwakte, maar van een systeem dat bescherming biedt. Angst kan wijzen op onverwerkte emoties en onvervulde verlangens die we om goede redeneren nog niet hebben verwerkt. We kunnen ze lang onderdrukken met overvolle agenda’s, drank/drugs of scrollen op onze telefoon. Maar wanneer ze vanuit het onbewuste onrust blijven stoken is dat een uitnodiging om stil te staan bij de diepere lagen van je zelf. In deze blog duiken we dieper in Carl Jung’s visie op angst én geven we praktische handvatten om jouw angst om te zetten in een bron van groei.
Angst als gids
Dat je dit leest is dat een teken van moed. Je hebt je niet laten afschrikken door het woord angst. Gefeliciteerd, want Jung ziet in angst een opening naar ongekend potentieel. Dat onrustige gevoel is niet alleen iets lichamelijks, maar vooral een roep van verstoten delen van je-zelf.
Ooit in je leven was je angst vast nuttig. Wellicht heeft het je behoedt of heb je ervan geleerd. Wanneer angst een patroon is geworden, dat je leven leidt vanuit je onbewuste, is er iets dat vanuit ballingschap regeert. Wanneer je ouder, wijzer en krachtiger bent geworden is het tijd de balling in de ogen te kijken.
Breng je zenuwstelsel eerst tot rust
Vertraag je ademhaling, neem een warme deken, ga wandelen, maak contact met iemand die je vertrouwt—al deze dingen helpen je zenuwstelsel terug te brengen naar verbinding.
Zodra je weer ‘veilig’ voelt, kun je met zachte aandacht gaan kijken wat deze angst je wil vertellen.
Mediteren en observeren
In plaats van je angst te ontvluchten of te dempen met afleiding, kun je in een korte meditatie de tijd nemen om te observeren:
-
- Waar voel ik het precies en hoe voelt het?
- Wat is de eerste gedachte die opkomt?
- Welke emotie herken ik in die gedachte?
Door deze drie stappen te volgen, oefen je ‘je licht’ te richten op de kern van je angst. Je leert je gevoel te ontmoeten in plaats van het weg te duwen. Langzaam leer je een verworpen deel van jezelf te integreren – je maakt een eerste beweging richting integratie (heling).
Het onbewuste als partner
Ons bewustzijn is maar een klein deel van wie we zijn. Het onbewuste huist herinneringen, overtuigingen en verlangens die zelden rechtstreeks opduiken in ons dagelijks leven. Ze hebben invloed op ons denken en doen, maar ze blijven zelf onzichtbaar. Jung leerde ons twee manieren om deze verborgen lagen te onderzoeken:
Droomanalyse
Je kan een notitieboekje naast je bed leggen en alle fragmenten en gevoelens op uit je droom opschrijven, hoe fragmentarisch ook. Daarbij kan je ook kijken naar terugkerende beelden en je daarbij afvragen wat die voor jou persoonlijk kunnen betekenen.
Actieve verbeelding
Breng je zenuwstelsel tot rust zoals hiervoor besproken. Vervolgens kan je in een meditatie je innerlijk vragen stellen: Ga zitten in stilte, concentreer je op een vraag (“Waarom voel ik deze angst?”) en laat er beelden en verhalen ontstaan, zonder te oordelen of ze te censureren.
Zie je er tegenop wat je tegen gaat komen, kan je ook een voorwerp uitzoeken wat representeert ‘wat achter je angst schuilt’. Je betast, bekijkt en bevoelt het voorwerp en laat spontaan woorden en gedachten in je opkomen. Die hoeven niet logisch of betekenisvol te zijn. Observeer hoe je houding ten opzichte van het voorwerp veranderd. Voel je daarin betekenis?
Breng je oogst naar de oppervlakte
Schrijf op of spreek hardop uit wat je ophaalt, alsof je een dialoog voert met een deel van jezelf dat je hebt ontkend. Door spreken en schrijven breng je dat wat verborgen was (ongekend/ontkend) naar het oppervlak (gekend). Je zegt daarmee, “je mag er zijn”. Niet alleen in mijn gedachten (fantasie), maar ik accepteer je in mijn werkelijkheid (mijn waarheid). Juist door deze manifestatie integreer je het verstoten deel van jezelf en maak je ruimte voor nieuw potentieel.
Van angst naar potentieel
Zodra je angst uitnodigt in de openbaarheid van je bewustzijn, verandert je relatie ermee. Jung schreef:
“Wat je gedragen hebt, kun je leiden. Wat je ontkent, leidt jou.”
Met andere woorden: door onderliggende patronen te erkennen, kun je bewuste keuzes maken.
Je vergroot je zelfbewustzijn door vragen te stellen als: Wat zou ik durven doen als ik deze angst niet voelde?” of Welke behoefte en emotie ligt er onder mijn gevoel?
Door op je kracht te focussen laat de angst niet het onderwerp van je dag worden, maar het startpunt voor actie. Elk moment van bewust erkennen van je angst en toch met vertrouwen handelen is een zaadje voor nieuw vertrouwen.
Samen verwonderen
Net als bij alle patronen kan angst diep zijn ingebed in je systemen. Bij CoAlice onderzoeken we systemen op de herkomst van je patronen. Je bent ingebed in levende systemen—familie, team, organisatie, cultuur—die allemaal invloed hebben op hoe je angst is ontstaan en hoe je die ervaart.
Welke rol had angst in jouw systeem van herkomst? Welke patronen zie je terug in je familie en (werk)team en hoe passen die bij elkaar? Hoe reageert jouw omgeving op signalen die je (onbewust) afgeeft?
Door samen te onderzoeken hoe een systeem werkt – samen verwonderen, ontdek je waar het vastloopt en maak je ruimte maken voor nieuwe beweging.
Samenvattend
Angst is geen teken van falen; het is een signaal dat je iets wezenlijks mag onderzoeken. Sta je open om jouw angsten te verkennen, te begrijpen en om te zetten in nieuw potentieel?
Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen ontrafelen we de systemen die jou belemmeren, zodat jouw unieke potentieel kan bloeien.
Met verwondering en nieuwsgierigheid,
Sietse Roeda
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.