Samen innoveren

Samen innoveren

Innovatie is hip, spannend en broodnodig voor iedere organisatie. We zijn er dol op. En toch … of het nu gaat om sociale of technische innovatie, teams die werken aan innovatie hebben het lastig binnen een organisatie. Alles wat nieuw en vreemd is komt nu eenmaal met onbekende risico’s. Geen wonder dat er met enige argwaan of zorg wordt gekeken wat er ‘daar’ gebeurt. Je bent een risicofactor en soms zelfs ronduit een bedreiging. Als je aan innovatie hebt gewerkt zal je deze contradictie vast herkennen. De ‘stemming’ rond een innovatief project kan net zo snel wisselen als een zomerwind, soms zelfs verdeeldheid brengen. Teams hebben naast hun creatieve taak ook met deze spanningen om te gaan. Een belasting die maar al te vaak wordt onderschat wordt en veel energie kan vergen.  Zou het niet fijn zijn, zowel voor organisatie als team, om door een buitenstaander begeleid te worden?  Zodat energie vrij komt voor dat wat het verschil maakt: samen innoveren.

coalice-pictogrammen-02
Op pad met CoAlice?

Wil je weten wat CoAlice voor jouw team kan betekenen? We komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek. Onze trajecten zijn maatwerk. Samen vinden we een reis die bij jullie past. Op reis kijken we samen liefdevol naar wat is. We creëren een ruimte van vertrouwen waarbinnen geleerd en ontwikkeld kan worden. Onderweg doen we zelfkennis en organisatiekennis op. Organisatie onderdelen kennen we daarbij net zozeer een zelf toe als personen. We leren continue vanuit de gedachte dat alles al aanwezig is en het potentieel alleen ontketend hoeft te worden. Veranderen vraagt daarbij om liefdevol leiderschap – sensitief waarnemen en meedogenloos eerlijk zijn. Het vraagt in elke situatie de verbinding met jezelf én je omgeving – een bewustzijn van angsten, verlangens en waarden. En tegelijkertijd het vertrouwen op intuïtie om liefdevol te handelen. Samen je weg vinden in een toekomst die op ons toe snelt. Laten we ons samen verwonderen.

Het handelen van Hannah

Je zou Hannah Arendt zomaar de filosofe van het initiatief kunnen noemen. Initiatief: de handeling die een nieuwe beweging initieert. Iedereen doet het, bijvoorbeeld wanneer we met anderen over een idee spreken. Ze vergeleek dit met de geboorte van kinderen; Nathaliteit: het resultaat is uniek, nooit te reproduceren, onomkeerbaar (qua proces), onvoorspelbaar (qua resultaat), onberekenbaar (het blijft veranderen) en onbepaald (het wie wat is onduidelijk). Het gaat gepaard met de onzekerheid die hoort bij opgroeien. Daarmee is het anders dan maken. Net als bij kinderen krijgen kunnen we wel wensen, initiëren en ontvankelijk zijn, maar we kunnen geen kind maken. Het handelen van Hannah Arendt is meer: ‘we verlangen iets nieuws, nemen hiertoe het initiatief en hebben elkaar nodig; Co-creatie – samen creëren. Daarmee is het handelen van Hannah onlosmakelijk verbonden met het leren en ontwikkelen. De Co in CoAlice is een knipoog naar het handelen van Hannah Arendt.

Behandel anderen niet zoals jij zou willen dat ze jou behandelen. Hun smaak zou wel eens niet dezelfde kunnen zijn.

 

George Berhard Shaw